Adaptations of Listed buildings

Church Lane, Prestwich and Elegant House, Liverpool

Adaptions of Listed Buildings

HSA are currently working on a number of small scale extensions and alterations to listed buildings c. £100K construction value.

Elegant House is a Grade II listed terrace within the Princes Park Conservation Area of Liverpool.  The building is Grade II listed, and is in a pair of symmetrical villas.  It is 3 storeys with a basement, with stucco render and operates as a bed and breakfast.  HSA were appointed due to our experience in finding simple solutions to complex briefs and this was no exception.  Through careful planning we have been able to resolve complicated servicing, creating new ensuite bathrooms to increase the quality of the offer and therefore the room rate.  A contemporary lightweight glazed extension at basement level provides a separate kitchen and dining facility in order to meet appropriate hotel standards.


HSA were appointed by Curated Place to make alterations to the basement of their Victorian terrace in the St Mary’s Conservation Area of Prestwich, Manchester to provide a home office associated with their arts production business.  The house is situated within , and is at the centre of ‘George’s Terrace’, an elevated terrace block built with a large retaining wall in 1863. The property has an elevated position from the road with a mature hedgerow, and a tall boundary wall obscuring the view of the property from Church Lane. This strong landform and topography are features of the Conservation Area.

HSA have successfully secured planning permission to increase the excavated area to the front of the property to improve access and provide an external terrace, and extended the bay window down from the ground floor to increase the amount of natural light.  Research into the original design of the terrace helped to demonstrate that the proposals would reinstate the original proportions and window design.

With both schemes, we have replaced or simplified insensitive non original features, and selected a palette of materials which compliments the original.  New works and extensions are deferential but carefully detailed to provide a seamless distinction between old and new.

Updates to follow as both projects progress on site