Menu
House 192
House 192
House 192
House 192

A contemporary extension and upgrade of 1960s family home

House 192

Planning consent was granted for this remodel of an existing home in Autumn 2018 following detailed design development.  The client had purchased this mid-century modern home in Merseyside due to it’s location in a popular residential area.  Whilst remnants of it’s original design intentions existed, it had been altered and extended several times, and was in general need of a fabric upgrade.  The sprawling layout left parts of the house disconnected and impractical for a young family.

The challenge for HSA was to consolidate the habitable areas and transform the appearance.  We used physical models and CAD modelling to both help communicate the ideas to the client but also to explore different massing options that would be appropriate for the site.  Surrounded by mature trees and landscaping, consideration also needed to be given to  neighbouring dwellings.

The final solution was to reuse the existing footprint, minimising any new footings, with an extension over the centre of the plan to create a new first floor and bonus spaces in the roof.  The design allows it to be built in phases with the main living areas more compactly arranged and an optional leisure area opening upto the garden.  Materials were chosen that complemented the existing pallete of grey brick and timber resulting in a house which assumes a bold new identity whilst acknowledging its mid-century origins.